Licenta de marca este o forma prin care oferi drepturi totale sau partiale unei terte persoane pentru o anumita perioada de timp delimitata in contractul de licenta de marca. Poti utiliza o licenta de marca in functie de parametrii stabiliti in contractul care va fi si el depus la Registrul National al Marcilor.

Inainte sa poti obtine licenta pentru o marca inregistrata va fi nevoie ca aceasta sa fie deja inregistrata la OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci). Desi pare ceva destul de simplu, nu este intotdeauna. In primul rand trebuie sa te asiguri ca nu exista o alta marca inregistrata identica sau asemanatoare cu a ta. Apoi, va trebui sa treci de acea perioada in care ceilalti au dreptul sa conteste marca ta. In aceasta etapa va fi nevoie de indemanare juridica pentru a face fata cu succes oricarei situatii, iar in momentul in care apare o dificultate aceasta sa poata fi rezolvata cu usurinta, ajutandu-te in acelasi timp pe tine sa obtii drepturi depline asupra marcii, in forma pe care o doresti.

In cererea de inregistrare a licentei de marca vor trebui specificate numele si adresa titularului de marca, numele si adresa beneficiarului pentru marcii, numarul inregistrarii marcii pentru care urmeaza sa fie eliberata o licenta de marca, lista produselor si a serviciilor pentru la care noul beneficiar va avea acces, semnatura titularului sau mandatarului. Pentru ca aceasta cerere sa fie valabila, este nevoie ca inainte sa fie depusa cererea sa existe si dovada platii taxei prevazuta de lege pentru inregistrarea unei licente de marca.

Obtinerea unei licente de marca este potrivita pentru acel moment in care iti dai seama ca ai nevoie sa te folosesti de o anumita marca, insa din punct de vedere legal nu poti face acest lucru. Cu acordul proprietarului marci, poti intra in legalitate pentru utilizarea marcii.

Pentru ca totul sa fie mult mai simplu poti apela la serviciile unui cabinet de avocatura care se ocupa in mod special cu inregistrarea marcilor dar si tot ceea ce deriva dintr-o marca inregistrata. Astfel ca poti obtine odata cu inregistrarea marcii si alte servicii legate de acestea. Odata ce marca ta a fost inregistrata cu ajutorul unei firme de avocatura, aceasta se va putea ocupa pe viitor si de litigii, monitorizari, supervizari, brevete si altele.

In felul acesta iti vei putea dedica mult mai mult timp afacerii tale, produselor sau serviciilor pe care le pui la dispozitie, iar echipa de avocati se va putea ocupa de tot ceea ce tine de marca ta inregistrata.