Desi de-a lungul timpului au ajuns in prim plan numeroase tipuri de diete care promit efecte miraculoase intr-un timp mai mult decat scurt, unele dintre acestea chiar si-au dovedit utilitatea, impactul lor asupra persoanelor supraponderale fiind o premisa consistenta, adeseori primul pas in schimbarea integrala a stilului de viata.

Asadar, astazi vorbim despre una dintre cele mai populare diete, cunoscuta sub denumirea de „Rina”. Ascensiunea acestei diete se datoreaza faptului ca a fost conceputa de un medic sportiv de origine americana, care nu s-a limitat la a-si numi regimul drept unul „eficient”, ci sustine ca acesta poate ameliora intr-o masura considerabila aspectele problematice de natura cardiaca, dintre care amintim hipertensiunea arteriala – o afectiune des intalnita la persoanele care sufera de obezitate.

Motivul pentru care dieta rina este caracterizata drept un regim facil, suficient de permisiv pentru a fi respectat si de catre persoanele gurmande care cu greu se pot abtine de la deliciile culinare nu foarte sanatoase pentru organismul lor este reprezentat de diversitatea alimentara pe care o propune. Da, succesul acestui program de slabit consta intr-o desfasurare alimentara cronologica – un orar fix, definit de o suita de patru zile in care trebuie sa consumi doar anumite alimente. Prima zi se axeaza pe consumul de proteine, preparatele recomandate cuprinzand in egala masura lactate si carne.

Bineinteles, combinatiile gastronomice finite vor fi cel mai adesea preparate la gratar, la care puteti adauga o salata satioasa din legume. Ajungem la cea de-a doua zi care aduce in prim plan un meniu bogat in carbohidrati, care va cuprinde cu prisosinta acele delicii culinare interzise in cadrul altor diete, dintre care amintim preparatele cu specific italian, precum pastele sau pizza. De asemenea, dulciurile slabe se regasesc la loc de cinste in aceasta zi, insa fara a depasi un consum echilibrat care ar putea deregla colesterolul.

Descrierea dietei Rina pana in momentul de fata este definita de cu totul alte coordonate decat ne-am obisnuit in mod normal, insa lucrurile incep sa capete un contur ceva mai bine structurat incepand cu specificatiile zilelor trei si patru. Ziua trei reprezinta, fara doar si poate, ziua garniturilor. Da, acum este momentul sa ne bucuram din plin de alimentele cu un continut abundent in amidon, pe care le putem prepara pe gratar sau la tigaie, insa fara grasimi adiacente. Salatele si orezul intruchipeaza singurele doua abateri de la alimentatia bogata in amidon, artificii culinare care va vor facilita sarcina dificila de a va limita doar la legume.

In ziua a patra legumele cedeaza locul fructelor, care vor fi consumate atat pe post de preparate principale, insa vor constitui si gustarile sporadice dintre mese. Un plus de strictete survine in fiecare luna, o data cu zilele de 29, 58 si 87. Trei momente de cumpana care pun la grea incercare practicantii acestei diete pentru ca le ofera posibilitatea de a consuma doar lichide, precum apa, ceaiurile lipsite de zaharuri si sucurile din fructe si legume, ultimele intr-o cantitate cat mai mica.