De multe ori, alpinistii utilitari sunt intrebati frecvent despre jobul lor, de cele mai multe ori de catre instructori sau ghizi ce lucreaza individual intr-o industrie in care cu greu reusesc sa-si acapareze traiul zilnic. Cum sa incepi? E multa munca in cadrul acestui job? Si multe alte intrebari de acest fel. Probabil ca ar trebui sa apeleze la acei alpinisti care percep o oportunitate de a transfera cateva dintre abilitatile si informatii lor si de a castiga bani. Cum nu foarte multi dintre ei sunt dornici sa impartaseasca din experienta lor, o solutie optima ar putea s-o reprezinte informarea din mediul online. Pagini precum http://alpinistutilitar.com ar putea evidentia aspecte importante despre munca de alpinist, precum si detalii despre acele firme alpinism utilitar cu traditie.

Asadar, voi trece in lista industria propriu-zisa si ce inseamna sa traiesti din ea.

Inceputurile

Atata timp cat au existat cladiri si structuri, oamenii au lucrat la inaltime, folosind diferite metode pentru a ajunge in acele puncte. Vechii greci si egiptenii foloseau franghii confectionate din fibre de trestie pentru a suspenda muncitorii la inaltime; ce pare a fi constructor de clopotnite este reprezentat pe materialul textil Bayeux.

Una dintre primele forme de alpinism utilitar a implicat o echipa de barbati ce se prindeau unii de altii, mana peste mana, in jos, spre suprafata de lucru ce (inca) este cunoscuta ca scaunul lui Bosun, ce consta intr-o scandura de lemn ce serveste drept scaun si este plasata la capatul unei franghii. Aceasta metoda a fost folosita in timpul constructiei barajului Hoover din 1930, de oamenii ce erau cunoscuti drept „High Scalers”, iar jobul lor era acela de a curata peretii unui canion de roca desprinsa.

Alpinismul utilitar, in forma prezenta, a inceput sa materializeze in jurul anilor ’70, in special in Franta, unde ghizii montani angajati pentru a stabiliza stancile de deasupra strazilor si a sinelor. La inceputul anilor ’80, un numar mare de companii din Marea Britanie au fost formate pentru a efectua lucrari de poduri, cladiri si transport. Industria s-a mutat rapid spre alte ramuri pentru a rezolva probleme de acces dificle pe platforme de petrol si gaze. In 1987, 6 companii s-au unit spre a crea asociatia IRATA(Industrial Rope Acces Trade Association) cu scopul de a promova aceasta activitate ca afacere si de a controla standardele. In zielele noastre, aceasta asociatie este organul de conducere al alpinismului utilitar la nivel international si chiar daca alte tari au organizatii similare mici(precum Asociatia Profesionala a Alpinistilor Utilitari din Romania, spre exemplu), IRATA este cea mai recunoscuta la nivel mondial.

Activitatea de alipinism utilitar

Jobul poate fi uneori foarte plictisitor si sa implice nu mai mult decat o rutina zilnica cu sarcini simple, nu prea departe de sol. In consecinta, o abilitate de a face fata monotoniei, precum si schimburilor lungi sau perioadele indelungate pe care le petreci departe de casa e avantajoasa. Pe de alta parte, munca poate fi plina de satisfactie si de implicare; alpinism in jurul unor poduri faimoase, zgarie-nori sau platforme petroliere in locuri mult prea indepartate. Calatoria poate dura destul de mult, ocazional chiar in locuri exotice uimitoare si chiar in locatii unice de pe planeta.

Sarcini la care un alpinist utilitar ia parte destul de des:

-restaurari ale unor cladiri istorice;

-curatarea ferestrelor;

-etansare;

-telecomunicatii;

-turbine eoliene;

-pictura;

-izolatii;

-teste de rezistenta;

-sudare;

-montare de instalatii electrice;

-geotehnica;

Se merita? Pentru cei dornici de a face bani intr-o maniera simpla si rapida, probabil nu. Este o munca foarte solicitanta, dar si fascinanta. Necesita foarte mult efort fizic si pricepere in anumite domenii, nu doar abilitatea de a te catara. Mai mult de atat, trebuie sa aderezi la o companie de alpinism utilitar care sa fie frecvent solicitata. E una dintre putinele ramuri in cadrul careia nu ar trebui sa te bucuri de un salariu fix si mai putina munca. Exersarea frecventa a activitatii te va mentine in permanenta pregatit si iti va usura desfasurarea intregii activitati.