O sa va vorbesc astazi despre un film pe care l-am vazut recent si care mi-a facut o oarecare impresie diferita fata de alte filme romanesti cu care sunt obisnuit. Este vorba de comedia Nunta in Basarabia, o productie a regizorului Nap Toader construita in jurul unui cuplu care calatoreste pana la Chisinau pentru a face o nunta mare, care sa le aduca suficienti bani pentru achizitionarea unei garsoniere in Bucuresti. La Chisinau este familia miresei, o familie deloc obisnuita, care ii pregateste acesteia o nunta plina de obiceiuri si traditii, care de care mai “stupide” in conceptia mirelui si a musafirilor din Romania.
Diferentele culturale sunt prezente peste tot si chiar acestea starnesc umorul, impreuna cu comicul de situatie si de limbaj. Minimalism-ul care domina acum cinematografia romaneasca este mai putin prezent in acest film, pentru ca ritmul este alert, muzica ne urmareste si ea in fiecare scena cu puterea cu care insoteste personajele din filmele lui Kusturica, iar straturile de intelegere a actiunii sunt multiple: unul cultural, altul politic, unul romantic si abia apoi ajungem la cel mai evident cel usor comic al actiunii cu personaje contrastante si hilare. Pot asemana cu usurinta filmul cu altele din aceeasi categorie, cum cele deja amintite ale lui Kusturica sau “Everything is Illumated” al lui Liev Schreiber. Fara sa aibe dimensiunea tragica a acestora (fundalul razboiului de exemplu) foloseste acelasi tip de umor, izvorat din diferente culturale, pastreaza o raliere la adevarul istoric al personajelor, iar acestea inceteaza sa mai fie simpli oameni, devin parte din ceva mai mare, sunt efecte ale unei societati, ale unei istorii, ale unor lupte externe si interne de amploare.
Tatal miresei este un poet celebru in Republica Moldova si totusi versurile sale provoaca amuzament in randul invitatilor romani, in timp ce pentru cei moldoveni sunt pline de patetism, pana la lacrimi. Scena in care primeste o gaina de la o femeie de la tara, care afirma sa inimele lor, ale oamenilor simpli, isi gasesc alinare in versurile sale, ne arata cat de serios iau moldovenii arta lor si cat de mult o pretuiesc. Chiar si invitatii la nunta sunt din sfera politica si intelectuala a Republicii Moldova, iar asta creaza un contrast puternic intre lumea manata si alimentata de bani, materialismul cras si declarat, dependenta de varul Valeria (nasul si in sensul interlop, si in cel propriu) care a organizat totul si care arunca cu banii in toate partile, pe de o parte, si pe de alta aspiratia personajelo la intelectualitatea (sau pseudointelectualitatea) afisata.
Cand vine vorba de filmele romanesti, parca suntem obisnuiti cu o brutalitate si un naturalism, care in acest film lipsesc cu desavarsire, lasand loc unui dialog amuzant si inteligent scris, presarat cu fraze intregi in rusa, care ne stranesc rasul. Parca nu ne-am astepta sa radem cu adevarat si sa ne relaxam cand mergem sa vedem filme romanesti, insa acesta este altfel, lejer si placut, desi deloc prost realizat. Mai sunt multe de imbunatatit, mai ales tinand cont ca filmul a fost realizat cu un buget extrem de mic, insa merita sa platiti bilet pentru a il vedea.
Ce mai discuta lumea pe aici