Hey, astazi o sa va fac o prezentare generala a judetului despre care voi scrie eu, si anume Ialomita. Chiar daca nu este un judet foarte mare in care sa se intample zeci de evenimente saptamanal sau lunar este totusi un judet frumos, care ofera cateva puncte turistice de vizitat.

Un prim “loc”, sa’i zic asa, de vizitat in judet consider ca este Orasul de Floci, care are o adevarata istorie in spate cu care putem spune ca ne mandrim. Nu o sa va spun eu, acum, istoria pentru ca nu o stiu integral si pentru ca este relativ mare, dar pot sa spun ca in istoria economica si politica a statului medieval Tara Romaneasca, Orasul de Floci a fost unica asezare urbana din estul Campiei Romaniei. Poate numele va face sa va amuzati si sa va imaginati ce nu trebuie asa ca o sa ma leg putin si de el si o sa spun ca Orasul de Floci provine de la comertul cu lana, de la latinescul floccus. Cum am spus are o adevarata istorie in spate pe care va recomand sa o cititi si sa vitati situl arheologic.

Daca tot am inceput cu locuri sa continui tot asa si va recomand sa vizitati si Popina Bordusani, un sat cu o vechime de peste 7000 de ani si cu o istorie foarte bogata care de asemenea merita citita si despre care o sa va vorbesc si eu mai pe larg pe viitor.

O “fortareata a baraganului” este Manastirea Sf Voievozi din municipiul Slobozia. Aceasta Manastire a fost rezidita din temelie de Mircea cel Batran, care i’a ridicat si un zid de aparare. Prima mentiune despre aceasta manastire dateaza din martie 1615, la un an de la atestarea scrisa a Sloboziei, cand este amintit intr’un hristov “Popa Stefan de la Sfanta Manastire ot Slobozia lui Ianache”.

Tot in municipiul Slobozia se pot vizita Muzeul Judetean, Muzeul National al Agriculturii, Monumentul eroilor, a carui versiune o gasiti si in Urziceni, Movila si Ion Roata, Catedrala Inaltarea Domnului, dar si o miniatura a Turnului Eiffel, iar la 20km de Slobozia, in Ograda se afla casa memoriala a lui Ionel Perlea.

Acestea sunt doar o parte din locurile si obiectivele pe care judetul Ialomita vi le ofera spre explorare. Articolul este incarcat cu notiuni istorice, dar am vrut sa va fac o mica prezentare a judetului inainte sa incep sa va detaliez despre fieare obiectiv si despre evenimentele de orice natura ce se vor desfasura in Ialomita.