Desi adultii nu sunt afectati la fel de mult ca copii, este important si pentru acestia sa constientizeze cum ii pot afecta infectiile la urechi.

In cazul infectiilor la urechi sunt afectate in primul rand trompele lui Eustachio, in apropiere de urechea interna. Trompa lui Eustachio reprezinta un canal ingust care leaga urechea medie de faringe, bifurcandu-se si catre canalele nazale. Rolul acestora este de a drena lichidul din urechi pentru a egaliza presiunea dintre exteriorul si interiorul corpului. Cand acest lichid se acumuleaza in trompele lui Eustachio, exista riscuri pentru prodcerea unei infectii.

Exista mai multe situatii cand un adult se poate infecta in aceasta zona. Frigul, de exemplu, poate duce la acumularea lichidului in trompe. Picaturile nazale pot duce si ele la infectare. Un adult nu trebuie sa fie neaparat bolnav, pentru a se infecta la urechi. Deseori, infectia este cauzata de mucoase in urma presiunii ce se exercita in interiorul urechii cand suflam nasul sau cand folosim betiosoare pentru ureche.

In unul din patru cazuri, infectiile la urechi nu sunt cauzate de vreo infectie bacteriana ci de o infectie virala. Virusii creeaza adesea infectii, acest tip de infectie fiind mai dificil de tratat.