La inceputurile jocurilor online erau la moda jocurile multiplayer, simple de tot, bazate doar pe text. Pe atunci conexiunea la internet era un lux pe care nu toata lumea si-l permitea, iar viteza de navigare era deosebit de redusa. In anii ’90 aceste jocuri au inceput sa devina din ce in ce mai populare in tarile civilizate (SUA, Europe de Vest), si incet au aparut si la noi. Astazi, exista jocuri single si multiplayer, cu grafica performanta si realista, comunitati virtuale de sute de mii de jucatori, iar unele jocuri permit chiar participarea la turnee in urma carora poti castiga bani. Se stie ca internetul este piata de desfacere cu cea mai mare crestere din istorie, iar sectorul de jocuri online creste de 4 ori mai repede decat internetul per ansamblu. Daca acest lucru inca va mai surprinde, haideti sa vedeti ce optiuni exista in aceasta piata.

Iata cateva tipuri de jocuri online apreciate in ultima vreme

  • Jocuri de strategie in timp real: in astfel de jocuri, pentru ca armata sa aiba succes in lupta contra altor jucatori de pe internet trebuie sa dati dovada de gandire in avans, planificare buna a resurselor si mult timp de investit.
  • Shootere la persoana I: Competitia este unu la unu, iar tu vei fi chiar in pielea unuia dintre asasini si vei vedea arena de joc sau cladirile prin ochii acestuia.
  • MMORPG-uri – sau jocuri de rol complexe: In acest gen de joc va trebui sa iti duci personajul pana la ultimul nivel creat pentru acesta. Simultan milioane de jucatori din intreaga lume vor trebui sa faca la fel, jucand unii impotriva altora sau colaborand pentru a obtine beneficii comune, intr-o lume virtuala gigantica. Unii jucatori nu se plictisesc in acest joc timp de luni sau chiar ani de zile.
  • Jocuri direct in browser: Pot fi jocuri cu masini sau cu bile, jocuri de tip puzzle sau altele care fac timpul sa treaca mai usor, si se pot juca direct in browserul tau. Pentru dezvoltatea de astfel de jocuri de folosesc tehnologii Java sau Shockwave.
  • Jocuri online de abilitati: se pot juca in turnee sau unu la unu si iti testeaza cunostintele si abilitatile. De multe ori jucatorul plateste o suma pentru a intra in competitie iar la sfarsit poate castiga o suma mult mai mare. Unele insa sunt gratuite, cum ar fi Conquiztador.

Cum castiga bani creatorii de jocuri online, avand in vedere ca cele mai multe sunt gratuite?

Majoritatea companiilor care produc jocuri online includ o versiune multiplayer. Vanzand CD-uri si DVD-iuri cu aceasta versiune, companiile isi castiga majoritatea veniturilor. Alte optiuni sunt reclamele pe site sau promovarea altor comanii in jocurile lor. Producatorii de MMORPG-uri de obicei cer utilizatorilor o taxa lunara pentru a putea intra pe platforma lor si lanseaza mereu scenarii noi la care ai acces contra cost (Everquest 2,  World of Warcraft sau Diablo 3 sunt exemple de astfel de jocuri). Altele nu fac asta, insa scot suficienti bani din vanzarea DVD-urilor (Guild Wars).

Care este viitorul jocurilor online?

Ceea ce se urmareste in ultimii cativa ani este unirea celor trei cele mai rapide ramuri ale internetului sub o singura platforma, si anume: jocurile online, retelele de social networking, si  entertainmentul online. Partial Facebook-ul a inceput deja sa faca asta, insa se vrea ridicarea acestui concept la un alt nivel.

Acestea fiind spune se asteapta o crestere a pietei mondiale de jocuri online cu cateva miliarde de dolari in urmatorii 3 ani, in ciuda crizei economice si a legilor de protejare a datelor.