Doua boli ingrozesc prin prognostic omenirea actuala: cancerul si infarctul miocardic; alte doua boli ingrijoreaza prin frecventa lor Sanatatea publica in intreaga lume: caria dentara si paradontopatia. Celelalte afectiuni ale aparatului dento maxilar, destul de frecvente si variate ca forme clinice, pot fi deseori manifestari ale unor boli generale, in care focarele dento parodontale sunt de cele mai multe ori incriminate.

Considerata altadata o arta in restaurare proteica, stomatologia este astazi o specialitate medicala in care cuceririle biologiei moderne asteapta sa fie aplicate, pentru a va opri valul leziunilor dento-parodontale si a ingradi evolutia anomaliilor dento maxilare. Daca leziunile dento maxilare pot fi incluse ca simptom al unor boli ereditare endocrine sau metabolice, aceleasi leziuni netratate, pot conditiona evolutia unor boli, cardiovasculare, hepatice sau renale, agravand suferinta bolnavilor si grabind sfarsitul.

Caria dentara si parodontopia, boli sociale, boli in care infectia buco-dentara joaca un rol importanat, nu pot fi ingradite in evolutia lor decat printr-o afectiune de masa privind igiena bocala si alimetnara, ce conditioneaza prevenirea lor, la care trebuie sa adaugam stoparea in evolutie printr-o terapie precoce, pe scaunul dentar.Anomaliile dento maxilare, neglijate altadata, au ajuns astazi pe prim plan terapeutic in stomatologie, prin aspectul dizgratios si mai ales prin tulburarile de masticatie si vorbire pe care le genereaza.

Iata de ce vom insista mai mult asupra bolilor cu frecventa de masa, cu implicatii sociale si grave atacuri asupra sanatatii generale. Vechiul dicton “dinti sanatosi – stomac sanatos; stomac sanatos – corp sanatos” este astazi de mare actualitate. Sa nu uitam ca in drumul lung pe care l-a parcurs omul in evolutia sa, transformand botul stramosilor in “fata umana” s-a mai produs o schimbare a comportamentului, si anume “ranjetul fioros” al animalelor, manifestat prin proiectarea dintilor puternici si sticlosi, s-a transformat in zambetul prietenesc uman, i ncare coroana dintilor apare ca o cununa de margaritare ce straluceste pe fundalul unei mucoase gingivale rosii, aprinsa, sanatoase.