Pentru cei care imbratiseaza temperaturile mai reci sau care stiu ca viata trebuie sa continue in ciuda zapezii si a ghetii, utilarea vehiculelor lor cu cele necesare reprezinta este o necesitate inainte ca primii fulgi de zapada sa inceapa sa cada. Ingrijirea anvelopei este un aspect deosebit de important pentru intretinerea autovehiculului.

Expertii spun ca anvelopele obisnuite pot fi ineficiente pentru conducerea pe timp de iarna. Anvelopele de vara sunt fabricate din materiale care sunt optimizate pentru conditii calde; cand mercurul scade, aceleasi materiale se pot intari, reducandu-le aderenta. Aceasta lipsa de tractiune poate fi amplificata de prezenta zapezii sau a ghetii. Chiar si anvelopele all season, care sunt concepute pentru a fi conduse pe tot parcursul anului, pot fi insuficiente in conditii meteorologice severe.

Anvelopele de iarna pot ajuta soferii sa navigheze in siguranta pe caile de iarna. Avand in vedere ca anvelopele de iarna conteaza atunci cand doriti sa conduceti in conditii meteo de iarna, este important sa cautati anvelope care sa poata dispersa suficient apa si sa aiba aderenta. Anvelopele de zapada sunt proiectate sa ramana mai moi si mai flexibile pentru a se conforma drumului mai bine in conditii reci. Unele anvelope de iarna sunt chiar impaturite pentru a oferi o mai buna tractiune.

Din pacate, chiar si cele mai bune anvelope de iarna nu pot oferi o tractiune perfecta pe drumurile alunecoase. De aceea este esential – in combinatie cu utilizarea anvelopelor de iarna sau a lanturilor de zapada – sa se modifice tehnicile de conducere pentru navigarea in siguranta.

• Condu incet. Incetiniti viteza pe drumurile de iarna si permiteti o distanta mai mare pentru oprire decat pentru conditii uscate. Situatiile dificile pot face mai dificila oprirea, iar vitezele excesive pot face situatia sa se inrautateasca.

Treceti in treapta inferioara. Acest lucru poate minimiza derapajele sau alunecarea.

Asigurati-va ca vehiculul dvs. este perfect functional. Pe langa anvelope, asigurati-va ca sistemul de franare, bateria si alte componente importante ale vehiculului sunt in stare buna de functionare.

• Inlocuiti stergatoarele de parbriz. Vizibilitatea redusa poate compromite siguranta soferilor si a pasagerilor. Inlocuiti lamelele stergatoarelor inainte de sosirea iernii. Luati in considerare achizitionarea lamei de parbriz speciale pentru iarna.

• Cunoasteti procedurile de adaptare la gheata. Cand apar derapajele pe gheata, soferii trebuie sa-si ia picioarele de pe pedale si sa indrepte usor in directia in care doresc sa mearga. Pe masura ce autovehiculul isi recapata tractiunea, atunci ar trebui sa se aplice franele sau acceleratia.