Betoanele sunt acele materiale de constructie compozite ce sunt obtinute prin intarirea amestecurilor omogene de agregate, liant si apa. Amestecul de liant si apa compun o pasta plastica care prin intarire, leaga intre ele granulele de agregat (transmite tensiuni mecanice intre granule), oferind astfel betonului caracterul monolit, transformandu-se intr-un solid rigid (numit piatra de ciment) cu o mare rezistenta mecanica.

La ridicarea unei constructii, oamenii apeleaza mai intotdeauna la betoane.

Pentru prepararea betonului, atunci cand nu este nevoie de o cantitate insemnata, oamenii folosesc o betoniera sau clasica galeata. Pentru obtinerea lui se folosec materiale de constructii precum: ciment, nisip sau pietris dar si alte materiale auxiliare precum apa.

Exista mai multe tipuri de betoane,cum ar fi:

• B75 utilizat la fundatii usoare, umpluturi. Pentru obtinerea unui metru cub de astfel de beton, folosim ciment = 41 lopeti, balast = 362 lopeti, nisip = 45 lopeti si apa = 170 litri.
• B100 utilizat la fundatii, stalpi de gard,trotuare, sape etc. Pentru a obtine un metru cub de beton 100, folosim ciment = 48 lopeti, balast = 395 lopeti si apa = 165 litri.
• B150 este important la realizarea fundatiilor, a armaturilor.
• B200 se utilizeaza la realizarea elementelor de rezistenta precum stalpi, centuri, grinzi.
• B250 folosit pentru realizarea planseelor.
• B300 este folosit mai rar pentru structuri ce trebuie sa suporte sarcini

Dintre acestea cele mai utilizate in orice gospodarie sunt betoanele B75 si B100.

Cu ajutorul regulii de trei simpla, in functie de capacitatea betonierei, se poate determina cantitatile necesare de materiale ce trebuiesc utilizate pentru obtinerea betonului,tinand cont ca intr-o betoniera uzuala de 130 litri intra maxim 16 lopeti de balast, 6 lopeti de ciment si o galeata apa de 10 litri.