Studentia este perioada marilor aventuri, iar una dintre cele mai mari aventuri este gasirea unui loc de cazare pe parcursul anilor de facultate. Studentii din provincie nu se pot bucura cu adevarat de noua experienta decat in momentul in care au certitudinea unui acoperis deasupra capului, iar aceasta nu se obtine intotdeauna atat de simplu. In prezent, studentii din marele centre universitare ale Romaniei au de ales intre lista de oferte imobiliare de la agentii si locurile la camin.

Locurile la camin – conditii proaste, locuri limitate

Cu exceptia catorva camine din tara care dovedesc ca viata in campus se poate ridica si in Romania la nivelul exigentelor impuse in marile centre universitare de peste hotare, cele mai multe locuri la camin ofera conditii greu de descris. Dupa ce studentii se lupta pentru obtinerea unui loc la camine, unde intr-adevar, cheltuielile sunt incomparabil mai mici decat optiunea de a sta cu chirie, acestia sunt de multe ori intampinati de camere inghesuite, bai comune, igrasie, fereste vechi, care nu se inchid sau care lasa vantul sa treaca si pereti subtiri.

Argumentul principal care convinge cei mai multi studenti sa aleaga caminul in defavoarea colaborarii cu agenti imobiliari pentru inchirierea unei locuinte este pretul. Locul la camin este indiscutabil mai ieftin decat suma necesara pentru inchirierea unei garsoniere intr-un oras universitar. Pe de alta parte, comparatia nu este intocmai una corecta, luand in considerare faptul ca de obicei studentii obtin un pat in camin contra sumei achitate si nu o camera intreaga dotata cu baie si bucatarie, cum ar fi cazul la inchirierea unei garsoniere.

Oferte imobiliare de la agentii, o alternativa mai la indemana decat pare

Poate ca foarte putini studenti isi pot permite, fara ajutorul parintilor sau fara un job stabil, sa inchirieze propria garsoniera sau locuinta in oras, insa exista intotdeauna alternativa colegilor de camera. Cum la camin intimitatea este o notiune ca si inexistenta, alternativa impartirii unei garsoniere cu unul sau doi prieteni este clar de preferat.

O garsoniera intr-o zona buna, acceptabila ca dimensiune in ceea ce priveste spatiul locuibil poate fi impartita intre doi si in cazuri extrem chiar 3 studenti fara a parea mai inghesuita decat o camera de camin.

In marile orase universitare exista numerosi agenti imobiliari obisnuiti sa lucreze cu studenti care pot oferi alternative si ii pot pune pe acestia in contact cu proprietari care nu au probleme cu ideea de a inchiria unui grup ceva mai mare de persoane.

Alternativ, se poate face o comparatie de preturi pe site-uri de anunturi imobiliare precum gimo.ro pentru a determina cu cat este, in mod real, mai scumpa inchirierea unei locuinte decat optiunea unui loc la camin. Pentru o analiza mai corecta poate fi masurat spatiul propriu de care un student dispune intr-o camera de camin si impartit, apoi, la dimensiunile unei garsoniere sau a unui apartament in functie de numarul de colegi de camera dispusi sa inchirieze impreuna.

Din pacate, aceste idei suna mult mai bine in teorie decat in practica. Multi proprietari nu sunt dispusi sa inchirieze studentiilor sau sa inchirieze unor grupuri mai mari de persoane, insa cautarea poate merita efortul. Studentii care decid sa stea cu chirie isi aleg singuri colegii de camera si au mai multe sanse sa gaseasca un ragaz de cateva ore de liniste pentru a studia. Pe de alta parte, tot acestia rateaza petrecerile de la camin descrise de multi studenti drept cea mai de neuitat experienta din perioada studentiei.

In definitiv, raspunsul la intrebarea daca merita sau nu sa stai cu chirie depinde de fiecare student in parte. Pentru persoanele care pun pret pe intimitate si pe liniste in perioada de sesiune, cu siguranta ca merita. Pentru cei care nu vor sa piarda ocazii de distractie, caminul ramane de neegalat.