Cand spui sifilis, automat te gandesti la o boala incurabila, la un lucru murdar si rusinos. Sifilis este o boala cu transmitere sexuala, provocata de o bacterie numita Treponema Pallidum (care a fost descoperita in 1906). Aceasta boala afecteaza viscerele (organele) corpului, sistemul nervos si sistemul cardiovascular.
In peste 95% din cazuri, transmiterea bolii se realizeaza prin contactul sexual, insa, sifilisul se poate contacta atunci cand intram in contact cu leziunile unui bolnav, cand il sarutam, sau cand se folosesc instrumente medicale nesterilizate.
Sifilisul este poarta de intrare pentru virusul HIV (cel care provoaca SIDA). Contaminarea cu sifilis se poate face si pe cale congenital, atunci cand femeia gravid nu este controlata la timp de un medic. Daca in prima perioada a sarcinii mama este contaminate, atunci fatul va muri si va avea loc un avort spontan, iar daca mama este infectata mai tarziu, atunci cand se va naste copilul, va prezenta semne vizibile ale bolii.
Infectia evolueaza in trei stadii:
- Stadiul primar, in care apare o mica ulceratie de aproximativ 3-5 milimetrii, in jurul organelor genitale, pe scrot, anus, vulva, col uterin, gland, sau pe buze, limba, gingii, amigdale. Aceste mici ulceratii pot disparea de pe suprafata tesuturilor intre 1 si 3 luni, insa virusul ramane in corp
- Stadiul secundar, care se caracterizeaza prin prezenta unor simptome: febra, dureri de cap, oboseala, umflarea ganglionilor limfatici. Apar niste eruptii care devin din ce in ce mai grave. La inceput au forma de niste flori rozalii, dar mai apoi devin tot mai mari, avand o culoare maronie. Aceasta perioada poate dura zeci de ani.
- Stadiul tertiar, in care apar distrugeri ale oaselor si cartilajelor, totodata sunt provocate infarcturi, angina pectorala, paralizie generala, tremuraturi, micsorarea facultatilor intelectuale, absenta contractiei pupilelor, mers ataxic, dureri viscerale.
Sifilisul congenital, ii afecteaza pe copilasii nou nascuti, boala fiind transmisa in timpul sarcinii. Sifilisul congenital precoce se manifesta in primii doi ani de viata, iar sifilisul congenital tardiv apare intre cinci si zece ani
Tratamentul consta in administrarea de penicilina, iar in caz de alergie se administreaza tetraciclina. Daca boala este depistata rapid, se poate tratata printr-o doza unica uriasa de penicilina.
Trebuie amintit faptul ca sifilisul se transmite doar in stadiul I si stadiul II. Sifilisul este o boala cu declarative obligatorie.
Ce mai discuta lumea pe aici