In acea perioada, Berens s-a confruntat cu probleme de fertilitate, care – dupa fiecare tratament din carte – au dus in cele din urma la gemeni de baieti / fete urmate la scurt timp de o alta fetita. La 13 luni, fiul ei a fost diagnosticat cu neurofibromatoza tip 1 (NF1), o mutatie genetica care provoaca tumori.

„A fost o situatie constanta„ asteptati si vedeti ”, a exprimat ea. „Sunt foarte deschis in legatura cu fertilitatea si problemele medicale ale fiului meu, deoarece creeaza constientizare in legatura cu aceste afectiuni.”

Un adevarat portret al rezilientei, Berens a recunoscut efectul pe care toate acestea il aveau asupra sanatatii sale mintale. Anxietate, copii, probleme medicale – totul a inceput sa se ingramadeasca, iar ea a avut nevoie de „ceva pentru mine din nou.” Apoi a luat ceva vopsea acrilica si a inceput sa „lase totul”.

Acum, Berens picteaza aproape in fiecare zi ca parte a regimului ei de ingrijire de sine si de multe ori termina o piesa intr-un singur cadru – o departare indepartata de zilele timpurii de arta ale colegiului. Ea descrie procesul ei ca fiind totul pe moment.

„Este versiunea mea de terapie”, a exprimat ea. „Doar fac zone si pictez.”

Rezultatul este reprezentat de campuri de culori extinse, abstracte, fiecare diferind, dar care prezinta perietele sale de semnatura sau modelele complexe de puncte si ochiul ei aspru pentru scheme de culori armonioase.