Cand stati intr-un loc in care dragostea obisnuia sa fie si acum este plecata, este ca un copil care ramane in incubatie prenatala dincolo de timpul stabilit. Ceea ce a fost uterul poate deveni rapid un mormant. Acelasi loc care a fost uterul – un incubator de ingrijire, sprijin si viata – poate deveni cu usurinta locul tau de inmormantare. Iti cauti durere pentru ca incerci sa invii dragostea dintr-un loc in care nu mai este in stadiul actual si uscat?

Intr-un weekend, un prieten mi-a trimis o serie de e-mailuri. Se lupta cu nedreptate la locul de munca si batalia a fost facuta cu ani si straturi de solutionare a litigiilor, investigatii legale, acuzatii, dinamica a puterii si neincredere. Ea scria sa-mi ceara sfatul si sprijinul, pregatindu-se sa lanseze un alt asalt impotriva unui sistem care parea a fi stivuit de ea. Ea se furisase in acest spatiu toxic, devenind atat de incurcata in durerea si mania ei, incat nici nu putea sa vada adevarata cauza fundamentala a durerii ei. Durerea de la slujba ei ii consuma viata, conversatiile si relatiile ei. Toxicitatea se raspandea la fiecare aspect al identitatii ei. Asa cum am creat un mesaj in sprijinul ei, nu am abordat slujba. I-am pus cele doua intrebari: „Cu lupta pe care ai lasat-o in mijlocul unor astfel de dureri si suferinte, este cea mai buna revolta a punctului focal? Ai putea sa-ti folosesti energia pentru restaurarea ta?

Cuvintele noastre despre viata profesionala pot fi astfel de indicatori critici ai toxicitatii mediului. Niciun mediu de lucru nu este perfect. Atat timp cat exista fiinte umane si se aduna, falsitatea va fi intotdeauna prezenta. Dar exista medii de lucru care devin complet toxice pentru tine si bunastarea ta. Este greu sa prosperi, sa te concentrezi si sa fiti bine intr-un loc in care ranile apar in mod obisnuit. Uneori, cel mai bun mod de a aprinde procesul de restaurare este ca sunetul picioarelor sa paraseasca mese in care dragostea nu mai este servita.