Tigla metalica este de peste zece ani cel mai des material folosit pentru acoperisurile din tara noastra . Greutatea redusa, durabilitatea in timp si montajul usor au facut ca acest material sa devina cel mai utilizat sistem de invelitoare.

Durabilitatea in timp a panourilor de tabla si a profilelor de tinichigerie este data atat de calitatea materialului din care acestea sunt executate cat si de calitatea montajului.

Pentru a putea beneficia de o rezistenta sporita in timp, este necesar ca la fabricarea tiglelor metalice si a profilelor de tinichigerie sa fie folosit un otel de calitate, protejat impotriva coroziunii.
Protectia otelului se realizeaza de obicei cu Zn sau aliaje ale acestuia cu alte metale ( Al sau Mg ), oferind o protectie anticoroziva care prelungeste durata de viata a otelului cu pana la 100 de ani.

Marea majoritate a tiglelor metalice sunt realizate din otel protejat cu Zn, durata de viata a unui astfel de produs fiind de circa 30-50 ani . Protectiile cu AlZn sau MgZn sunt protectii de calitate superioara care ofera produsului o durata mai mare de viata , aceasta putand ajunge si la 100 ani.

In afara de tipul protectiei otelului , un alt aspect important il constituie cantitatea de Zn ( sau AlZn, MgZn ), folosita . De obicei se foloseste 225-275 g/mp in cazul protectiei cu Zn si 120-180g/mp in cazul protectiei cu aliaje ale zinc-ului.

Un alt factor important pentru calitatea tiglelor metalice il reprezinta stratul superior al protectiei , in general acesta fiind un polyester cu o grosime de 25-35µm, unii producatorii oferind si protectii speciale cu grosimi mai mari ( 50µm , 200 µm), aceste protectii fiind recomandate atunci cand acoperisul este montat intr-un mediu agresiv (la malul marii, in orase cu industrie chimica dezvoltata, etc.).

Pentru o alegere corecta a invelitorii este bine sa cereti cat mai multe detalii despre materialele folosite la producerea tiglei metalice si a profilelor de tinichigerie . Un pret la tigla metalica mic inseamna de cele mai multe ori si o calitate scazuta a materialelor .