Viata e o forta dominanta pe planeta. Dar asta nu inseamna ca nu are de a face cu legile fizice, incepand bineinteles cu legea gravitatiei, ce are efect major asupra corpurilor cu greutate mare. De aceea elefantii, sau alte animale foarte mari, au dificultate sa urce sau sa coboare pante, chiar daca diferentele de nivel sunt mici; cazand pot sa-si rupa picioarele. Tocmai prin diferenta de dimensiune, omul daca cade de la etajul trei se raneste grav, o pisica o simte, in schimb un soarece nici macar nu-si da seama.

Acest proces “la scara” face sa nu existe nevertebrate enorme (cum se vad in filmele stiintifico-fantastice), ne referim la furnici si paianjeni multiplicati de o mie de ori. Da fapt, daca lungimea se dubleaza, ar fi nevoie ca greutatea sa fie de opt ori mai mare, si astfel, ar avea nevoie de picioare mult mai solide pentru a-i sustine. De aceea elefantul are picioarele groase si musculoase, ceea ce antilopa nu are nevoie.

In apa lucrurile se schimba. Animalele subacvatice nu se confrunta cu gravitatia, ci cu vascozitatea. Pe masura ce sunt mai mici, apa devine pentru ei, tot mai mult, o melasa vascoasa. Iar pentru a inota, e necesar sa se increada in instrumente precum aripioarele sau coada, acestea reusind mult mai eficient sa deplaseze apa.

Exista o predispozitie genetica spre matematica?

Predispozitia pentru numere pare a fi inascuta. A demonstrat-o un studiu australian publicat in Pnas (Proceedings of the National Academy of Sciences). Acest studiu a analizat capacitatile matematice a copiilor aborigeni de limba engleza cu aborigenii care cunosteau numai limba materna, pentru care numerele nu exista. Copiii intre 4 si 7 ani au fost supusi la niste teste care ii obligau sa calculeze: rezultatul testelor celor doua grupuri au fost identice.

Afectiunea discalculia

Dupa parerea cercetatorilor, abilitatile matematice sunt inascute, nu sunt, dupa cum s-a crezut, concepte care necesita exprimarea cu cuvinte adecvate. In concluzie, specia umana se naste cu un “simt primitiv pentru numere” (capacitatea de a vedea lumea prin numere), iar aceasta capacitate ar avea loc in lobul pariental al creierului, unde isi au locul si capacitatile spatiale. Cine are o leziune in acesta zona sufera de “discalculia”. Chiar daca are facultati intelective normale, nu e capabil sa faca calcule matematice.