Astăzi vreau să vă prezint o cameră foto digitală compactă, accesibilă tuturor buzunarelor, care pe mine sincer m-a impresionat încă din primele ore de utilizare. După cum ați citit și din titlu, este vorba de Samsung ES9.
Prezentare Samsung ES9
Camera a fost foarte bine ambalată în cutia ei, fiind amplasată în centrul cutiei protejată de pereții de carton iar deasupra aflângu-se CD-ul cu câteva aplicații necesare și manualele de utilizare, tocmai pentru a absorbi cât mai bine eventualele șocuri, la care este supusă de „curiere”, chiar dacă pe cutie era menționat „fragil”.
Îndată ce i-am pus cei doi acumulatori Duracell Ultra, cu care vine însoțită, am avut o mică surpriză în sensul că nu îmi permitea să fac nicio poză. Ulterior mi-am dat seama că această cameră nu are memorie internă și îmi trebuie neapărat un card SD/SDHC pentru a salva pozele pe el. Bineînțeles, ăsta nu e un așa mare minus având în vedere că oricum la orice cameră aveți nevoie de un card, deoarece memoria internă este foarte mică și vă permite să luați numai 10-20 de cadre.
Camera prezintă un display LCD de 2.4 inch și un senzor CCD de 12.2MP, ce poate capta imagini la o rezoluție de până la 4000×3000 pixeli, bineînțeles, la o rezoluție de 12MP. Deasemenea, dacă nu aveți nevoie de o imagine la o asemenea dimensiune, mai ales că o asemenea imagine poate ocupa chiar și 6-7MB, puteți alege și rezoluții mai mici ca de exemplu: 10MP, 9MP, 8MP, 5MP, 3MP și 1MP, adică cea mai mică rezoluție, 1024×768.
Deasemenea, Samsung ES9, poate înregistra și clipuri video cu sonor, la o rezoluție maximă de 640x480p, adică SD (Standard Definition). Nu vă așteptați acum la o calitate ieșită din comun pentru clipurile filmate. Din punctul meu de vedere, calitatea clipurilor este decentă, ăsta este cel mai bun termen pe care l-aș putea folosi, și chiar spre „bună”, în cazul în care folosiți camera pentru a înregistra un clip într-un câmp deschis, afară, la lumină naturală.
Clipurile filmate la interior, la lumină artificială (Bec, neon etc) vor avea o tentă pixelată, în sensul că veți sesiza niște mici purici, însă până la urmă, este o cameră foto nu video și se descurcă decent chiar și la acest capitol. V-am făcut o mică demonstrație în cele ce urmează:
Zoom-ul optic de care dispune Samsung ES9 este de 4X. Am menționat zoom optic deoarece zoom digital nu are și chiar pentru mine este un plus. Oricum nu am înțeles niciodată rolul zoom-ului digital, pe care dacă îl folosești, calitatea imaginilor va avea de suferit (Foarte mult…). Pe lângă asta, atunci când folosiți Zoom-ul, imaginea se defocalizează, și-i mai trebuiesc câteva fracțiuni de secundă pentru a-și reveni. Același lucru se întâmplă și în cazul înregistrării video. Dacă în cazul fotografiilor asta nu ar fi o mare problemă, deoarece puteți aștepta o fracțiune de secundă, în cazul înregistrării video este o mare problemă, așa că evitați Zoom-ul.
În cazul în care folosiți modul Auto, atunci când faceți Zoom, tehnologia DIS (Digital Image Stabilization) se activează și ea automat pentru a împiedica mișcarea fină involuntară, normală atunci când folosiți zoom-ul, fără a avea un trepied. Foarte tare tehnologia asta.
Punctul forte al acestei camere este modul Samsung Smart Auto. Îndată ce ați activat acest mod, camera își va face setările optime instant, atunci când focalizați pe un obiect anume. Mai exact? În cazul în care spre exemplu vreți să surprindeți un peisaj, camera își va activa automat modul Panorama/Nature și-și va seta ISO-ul în funcție de intensitatea luminii, pentru o imagine cât mai reușită. Deasemenea, în cazul în care vreți să fotografiați un obiect în detaliu, de aproape, îndată ce ați focalizat pe el, camera își va activa modul Macro/SuperMacro Detail, pentru a surprinde chiar și cele mai mici detalii.
Pentru un fotograf amator ca și mine, această opțiune vă poate ajuta extrem de mult. Ba mai mult de atât, în situația în care focalizați pe un obiect aflat la o distanță mai mare, camera vă va recomanda zoom-ul necesar (1X-4X), pentru a imortaliza imaginea corespunzător.
Pe lângă asta, camera mai dispune de aproximativ 20 de moduri inteligente, cum ar fi: Captarea de imagini tip portret, cu posibilitatea de urmărire a feței și realizarea a mai multor fotografii în cazul în care persoana are ochii închiși ori fotografierea pe diverse anotimpuri și multe altele.
Trebuiesc să recunosc faptul că nu am testat foarte multe camere digitale, însă acest mod, Smart Auto, nu l-am mai văzut până acum și am rămas plăcut impresionat.
La capitolul ergonomie, camera se prezintă foarte bine. Inițial, am avut impresia că nu va fi deloc confortabilă în mână, atunci când o manevrezi cu o singură mână, datorită butoanelor aflate în partea dreapta, chiar sub declanșator. Nu a fost deloc așa cum am avut impresia, din fericire. Butoanele ies foarte puțin în relief, astfel încât să nu poate fi acționate involuntar. Am avut teama că le voi apăsa, însă nu a fost deloc așa. Design-ul este foarte reușit din punctul meu de vedere.
Deasemenea, timpul necesar pornirii camerei este sub o secundă, ideal pentru cei ce vor să surprindă o imagine rapid. Mai mult de atât, toate setările făcute înainte de a opri camera, vor fi memorate de cameră, astfel încât la următoarea pornire să nu mai fiți nevoit să faceți aceleași setări. Bineînțeles, odată cu scoaterea bateriilor sau consumarea lor, aceste setări dispar, însă ideea este genială.
Prezentarea imaginilor realizate se face sub forma unui SlideShow, care spre deosebire de alte camere lowcost, aceasta vă permite să vedeți și imaginile anterioare, respectiv imaginile următoare, din cadrul slide-ului selectat. Celălalt mod de prezentare, este unul clasic, ce vă afișează toate imaginile captate, în miniatură, alegând-o pe cea care doriți să o măriți. Clasic.
Pe lângă asta, camera dispune de nenumărate opțiuni prin care să eficientizați consumul de energie al acumulatorilor. Spre exemplu, aveți posibilitatea de a închide diafragma la un interval de timp setat de voi, atunci când folosiți camera pentru a vedea imaginile captate. Deasemenea, puteți opta pentru reducerea intensității luminii display-ului în cazul în care nu aveți nevoie, sau puteți renunța la sunetele butoanelor utilizate la navigarea prin meniu. Sunt foarte multe opțiuni, are inclusiv un mod StandBy.
Durata medie de viață a acumulatorilor este de aproximativ 3 ore din specificații, însă depinde foarte mult de tipul acestora și mai ales cum folosiți camera. Spre exemplu, cu acești acumulatori Duracell Ultra, am reușit să filmez aproximativ 20 de minute și să realizez aproximativ 200-250 de fotografii, și încă mai aveau ceva „vlagă”. Acum, vă dați seama că rezultatele nu vor fi aceleași în cazul în care folosiți chinezării de 777 sau Serioux.
Și cum nimic în lumea asta nu este perfect, i-am găsit și acestei camere un neajuns, dacă îi pot spune așa.Samsung ES9 nu dispune de un vizor sau ochean, sincer nu cunosc termenul potrivit dar înțelegeți voi. Pentru mine sincer, un fotograf amator, ăsta nu ar fi un mare minus, deoarece oricum nu prea obișnuiesc să fac fotografii uitându-mă prin acel vizor, însă unii vor considera un minus lipsa acestuia, drept urmare, acest aspect se va afla și pe lista „neagră”.
Păreri PRO și CONTRA
+ Senzorul de 12.2MP
+ Bliț foarte puternic. Fotografii foarte bune pe întuneric.
+ Utilizează baterii AA și nu vreun acumulator Samsung scump și prost.
+ Modurile Smart Auto, Perfect Portrait și Ditigal Image Stabilization.
+ Prețul, de numai 250 Lei.
– Camera nu prezintă un vizor/ochean (Nu știu termenul, mă scuzați).
– Atunci când folosiți Zoom-ul, imaginea se defocalizează și are nevoie de câteva fracțiuni de secundă pentru a-și reveni.
Concluzii
Vă recomand această cameră? Categoric, DA! Este alegerea perfectă în cazul în care sunteți amator în ale fotografiatului și aveți nevoie de o cameră ieftină și bună, pentru concedii ori evenimente. Imaginile captate noaptea nu mai sunt o problemă cu această cameră, al cărei bliț este extrem de puternic și poate lumina chiar și spații mai largi. Deasemenea, toate aceste tehnologii folosite precum SmartAuto ori Perfect Portrait, fac această cameră alegerea perfectă în cazul amatorilor ce nu știu să folosească aceste setări „manual”.
Deasemenea, modul Macro este foarte bine pus la punct, și de la o distanță rezonabilă (Sub 50 de cm), captează chiar și cele mai mici detalii precum particulele de praf, pe care eu le detest din toată inima.
Ce mai discuta lumea pe aici