Țara Semilunei a devenit o destinație preferată a fotbaliștilor români. De la începutul anului, avem nu mai puțin de nouă conaționali în prima ligă, care, prin evoluțiile din fiecare etapă, decid clasamentul din Turcia.

Dacă am abordat acest subiect, este musai să vorbim despre „colonia” de la Karabukspor. După modelul „Brescia romena”, îi putem spune „Karabukspor Romen”, pentru că sub culorile „roș-albastre” luptă cinci români care au trecut pe la echipe importante din țara noastră.

Victorii cu Beșiktaș și Galatasaray

Deși este o formație mai degrabă modestă, obișnuită cu mijlocul clasamentului, echipa din nordul Turciei le-a făcut viața grea pretendentelor tradiționale la titlu. La distranță de o singură etapă, le-a bătut cu 2-1 și pe Beșiktaș, și pe Galatasaray. Fenerbahce a scăpat, pentru că nu a jucat împotriva românilor.

În ordinea așezării pe teren, de la dreapta spre stânga, vorbim despre Paul Papp. El a ajuns în Turcia chiar în acest an, din liga a 2-a elvețiană. În România, cel mai titrat club la care a jucat Papp a fost Steaua, de unde a și plecat în Elveția. După ce a semnat cu Karabukspor, cota de piață a fundașului dreapta/central a scăzut la 750.000 de euro, potrivit transfermarkt.com.

Latovlevici și Tănase au „renăscut”

Și cota de piață a lui Valerică Găman a scăzut după plecarea în Turcia. De la 2,2 milioane de euro, cât valora când juca pentru Astra Giurgiu, fundașul central a ajuns la cota 1,4 milioane de euro. A fost titular și integralist în victoria contra lui Beișktaș, care la acea oră era liderul la zi în clasament Turcia.

Iasmin Latovlevici și-a revenit la forma de odinioară. Fostul stelist și-a regăsit încrederea de sine la Karabukspor, unde a jucat excelent și a înscris goluri superbe, convingându-l pe Cristoph Daum să îl convoace la naționala României. În urma acestor evoluții, cota de piață a fundașului stânga a crescut de la 400.000 la 600.000 de euro.

Pentru Cristian Tănase, tranferul în Turcia a adus revirimentul carierei. După aventura nereușită din China, mijlocașul stânga trage din greu ca să revină la forma avută în perioada de glorie de la Steaua, când era cotat de site-urile de specialitate la 3,5 milioane de euro. Tănase este titular și așteaptă o telegramă de convocare din partea Federației Române de Fotbal.

Stancu are deja 7 ani în Turcia

Povestea lui Marius Alexe, al 5-lea român de la Karabukspor, este ceva mai complicată. Vândut de Dinamo pentru 200,000 de euro, atacantul a fost printre cei mai buni marcatori ai echipei în liga secundă. Situația s-a schimbat în acest sezon, când Alexe nu a mai prins primul „unsprezece” și a intrat în conflict cu conducerea, fiind ulterior suspendat până în vară.

Titular la echipa națională, Bogdan Stancu are deja șapte ani de când joacă în Tucia. A făcut trecerea relativ recent de la Genclerbiriligi la Bursaspor. Parcă nu mai are strălucirea din sezoanele trecute, dar cota sa de piață se menține la o valoare decentă, de 3,2 milioane de euro, într-o „ușoară” scădere de la 4 milioane de euro.

Hora, Rusescu, Cosmin Matei

Fostul golgether al Ligii I, Ioan Hora, joacă în acest sezon pentru Konyaspor, echipă care a pus, la rândul ei, probleme celor care se luptă pentru primele locuri în clasament. Deocamdată, fostul jucător al Pandurilor nu a impresionat, nereușind să înscrie după 20 de etape.

Un alt atacant pe care îl avem în Superlig este Raul Rusescu. Steaua a vrut să îl repatrieze la sfârșitul lui 2016, dar el a ales să își prelungească contractul cu Osmanlispor, echipă pentru care a marcat patru goluri în acest sezon de Europa League. Transfermarket.com îl evaluează la 2 milioane de euro.

Plecat de la Dinamo, Cosmin Matei nu s-a simțit prea bine în Grecia, la Atromitos, ajungând în cele din urmă la Genclerbirligi. Este văzut drept un jucător util, chiar dacă nu e titular de drept, iar cota sa de piață a scăzut la 750.000 de euro.