Dorinta omului de viata ( si tinerete) eterna a gasit raspuns, dincolo de religie, prin creare de mituri ce o faceau “posibila”. De aceea, cautarea unei surse, potiuni sau elixir, a antrenat istoria umanitatii. In Grecia antica, Herodot vorbea de o sursa de viata eterna situat in Etiopia. Se credea ca etiopienii ar fi longevivi, iar Herodot era convins ca acest lucru se datora faptului ca etiopienii ar avea pe pamantul lor o sursa miraculoasa, pe care nimeni nu a gasit-o.

In Evul Mediu se credea ca, pe timpul lui Alexandru Cel Mare s-ar fi gasit Apa Vietii, o fantana mitica la care puteai ajunge doar daca invingeai monstrii si spirite ale pamantului obscur al Abkhatia. Acelasi Sfantul Graal, cautat de regele Artur si de cavalerii sai, era considerat dataror de viata eterna si vindecator de rani.

In China, unde era cunoscuta “Qintesenta vietii“, multi imperatori au implicat oameni in tentativa de a-l gasi, dar in orice caz tentativa fu catastrofala. Imperatorul Jiajing, din dinastia Ming, muri dintr-o doza letala de mercur, elementul principal al elixirului care i-a fost prezentat ca autentic.

Ideea unei substante datatoare de viata eterna se regaseste si in mitologia indiana, unde ia denumirea de Amrit, nectarul imortalitatii.

In timpul colonizarii Americii, exploratorul spaniol Juan Ponce din Lion, porni din Cuba indreptandu-se spre nord, in cautarea eternei tinereti. A descoperit, in schimb, Florida.

Pentru alchimisti, descoperirea elixirului vietii eterne era scopul principal, la fel cum era si descoperirea pietrii filosofale. Si aceasta, dincolo de capacitatea de a transforma metalul in aur, ar fi garantat imunitatea de orice boala si imortalitatea. Dupa spusele legendei, contele Saint Germain gasi piatra filosofala, devenind astfel imortal.

In zilele noastre, oamenii de stiinta cauta substante naturale ce se pot administra fara riscuri si care ar avea proprietatea de a ne mentine tineri, cum ar fi: melatonina, antioxidantii pana la Ginkgo biloba. Niciuna din aceste substante nu si-a mentinut promisiunea.