Într-o discuție cu 2 amici, steliști de-ai mei, am îndrăznit să spun că Ajax nu este o echipă mare, ba nici cât negru sub unghie una de speriat. Și cum amicii ăștia doi ai mei sunt impresionați până peste măsură de numele și istoria olandezilor… au sărit ca ulii să mă contrazică.

Ok, au istorie… Și noi avem. Joacă istoriile? Nu.
Și Steaua are Cupa Campionilor Europeni în vitrină, dar asta nu a împiedicat-o cu nimic pe Stuttgart să ne bată cu 5-1.

Eu știu că poate părea mai dulce înfrângerea dacă te gândești că te-a învins un gigant, dar hai să vedem cine-i Ajax în ultimii 3 sau 5 ani. Sau 10.
Trofee europene? Nu. Faze superioare ale Champions League?… Nu. Faze superioare ale Europa League? Nici atât. O să găsim doar câteva titluri de campioni în Olanda, care nu înseamnă puțin dar, iarăși am tupeu și spun că nici mult. Campionatul Olandei nu e cine știe ce. Au 3-4 echipe care mai scot capul prin europa și cam atât. Iar trofee pe plan intern au mai câștigat și alții și asta nu i-a făcut cu nimic mai buni.
O altă chestiune care cred că merită menționată aici, despre ceea ce înseamnă Ajax-ul de azi, ar fi că echipa asta, ca multe altele afectate de așa-zisa criză, trăiește din vânzarea de jucători. Ori și asta spune ceva pentru că atunci când vorbești de o echipă care vinde tot ce e bun ca să trăiască… cu siguranță nu vorbești despre un gigant.

Ideea este că nu ai de ce să te sperii de unii care erau foarte buni în urmă cu 15 ani. Contează cum sunt azi. Sigur… pot fi și ne-au dovedit că sunt peste noi la meciul din tur. Dar asta nu înseamnă că nu sunt de bătut.
La meciul tur nu am avut nici măcar pentru o clipă senzația că ne sufocă, așa cum i-am auzit pe unii spunând. Ba chiar cred că Steaua a greșit respectându-i prea mult. Steaua până la 2-0 nici nu a îndrăznit să atace. Iar atunci când a făcut-o.. a făcut-o bine. Să nu uităm bara lui Popa sau șutul din câțiva metri al lui Rusescu. Și au mai avut și ei ocazii în afara celor 2 goluri, nu zice nimeni nu, dar dacă intra macar una dintre cele două ale noastre de care am amintit… altfel se punea problema acum.
Cum nu a intrat… noi suntem morții, ei doar răniții, dar asta – încă – se mai poate schimba