In mod normal, odata cu evolutia lor, au aparut mai multe tipuri de gazoane artificiale. Acest fapt luand forma, dupa cum am spus, odată cu perfecționarea tehnologiei de creare a acestora. Aparand diferente mari privitoare la performantele pe care trebuie sa le ofere un gazon destinat fotbalului si cu totul altele un gazon fabricat pentru tenis, ori alte sporturi pentru care este impetuos necesara practicarea lor pe o astfel de suprafata.
Pentru evitarea accidentarii jucatorilor in diferite circumsante, gazonul destinat fotbalului, mai exact firul de iarba artificiala, este fabricat din polietilenă (PE), un material plastic moale. In 1980, accidentarea datorita rigiditatii firelor de iarba a fost unul din motivele pentru care FIFA a interzis folosirea in continuare a gazoanelor artificiale, pana ce tehnologia a descoperit alte materiale, mult mai utile, ce pot fi folosite.
Minim 40 de MM, dar nu mai mult de 65, trebuie sa fie lungimea firului de iarba pentru a oferi confort jocului. Ideal fiind un fir intre 50 si 55 MM. Astfel se atenuează socul in momentul in care jucatorul cade si se loveste de pamant, dar nu este incetinita mingea in timpul meciurilor.
Cand vine vorba despre tenis, recomandata este lugimea de 15 sau 20 de MM pentru firul de iarba sintetica. In cazul mentionat anterior cu privire la lungimea firului pivotarea piciorului este una corecta si se evita alunecarea, de asemeni este eliminat falsul ricoseu al mingii, lucru care ar afecta situatia mecirurilor. Materialul utilizat in general si in acest caz este tot plietilena.
Un alt lucru pe care trebuie sa-l punctez este faptu ca pentru gazoanele artificiale mutisport este folosita lungimea standard de 13 MM, pentru a oferi o adaptabilitate mai mare terenului, de unde si numele de multisporting, putand fi practicate pe suprafata acestuia fotbalul, handbalul, si alte astfel de sporturi.
Ce mai discuta lumea pe aici