Avertisment: Relatare cinica
Ziarele din Romania aloca astazi spatiu important pentru a descrie fapta unui român de etnie rroma, care a violat si agresat in Italia sotia unui ofiter de marina:

Soţia unui ofiţer al Marinei Militare italiene a fost violată, bătută şi aruncată într-o groapă de la periferia Romei. Presa italiană a anunţat ieri că femeia se află în comă profundă la spitalul Sant’Andrea din Roma.Făptaşul este, potrivit tuturor indiciilor citate de presa italiană, un tânăr român de 24 de ani, Nicolae Romulus Mailat, care a fost arestat.

Povestea se complica rapid caci autoritatile din “Cizma” au realizat ca dupa o asemnea fapta nu este nevoie doar de pedepsirea unui infractor ci de instaurarea unui pachet solid de masuri prin care sa-si portejeze cetatenii. Asa e in tarile civilizate. Statul isi asuma rolul de a-si proteja cetatenii. Evenimentul zilei sutine ca la Roma, Consiliul de Ministri s-a reunit in regim de urgenta pentru a discuta pe tema situatiei create dupa comiterea unei crime de catre un cetatean roman in Italia. A urmat reactia autoritatilor de la Bucuresti: Premierul Calin Popescu Tariceanu a vorbit la telefon, miercuri seara, cu primul-ministru italian Romano Prodi, iar Executivul de la Bucuresti a decis sa trimita la Roma trei ofiteri romani pentru a ajuta la ancheta cazului in care un roman a agresat o femeie aflata acum in coma profunda, la Roma.Ziarul Gandul noteaza astazi faptul ca guvernul Italiei a aprobat prin decret proiectul de lege privind expulzarea imigranţilor infractori. Pozitia executivului italian este confirmata si de realitatea.net:

Guvernul italian, întrunit miercuri în şedinţă extraordinară, a aprobat o ordonanţă prin care imigranţii infractori pot fi trimişi imediat acasă, fără o decizie judecătorească, doar în baza hotărârii prefectului. Premierul italian Romano Prodi a ţinut să sublinieze că membrii comunităţii române din Italia „sunt în mare parte persoane serioase şi muncitoare” şi a precizat: „Suntem hotărâţi să menţinem un sistem de securitate corect şi puternic pentru concetăţenii noştri”.
Walter Veltroni, primarul Romei, a spus, la rândul său: „Având în vedere că ne confruntăm cu un asemenea flux de imigranţi, trebuie să luăm un set de măsuri pe trei planuri: o lege, intervenţia pe teren şi presiuni asupra României. Dacă vrei să stai în Europa trebuie să accepţi regulile”.

Avertisment: Comentariu cinic
Media ne-a obisnuit cu violurile. Stim aproape totul despre ele, cine le produce, cum, cand si in cel fel. In aceste zile in mintea consumatorului de presa par sa se contureze doua mari categori de violuri. Unul ar fi cel banal, de stirile de la ora 5, nelipsit din programul jurnalelor, intotdeauna inlocuit la o zi distanta de alt viol si care in presa scrisa prinde 5-10 randuri intr-o pagina obscura. Exista insa, iata si violul care ne doare. In sens metaforic el se petrece atunci cand cineva, reusiseste in afara granitelor tarii sa agreseze si sa murdareasca imagine comunitatii din care provine. Acesta forma de viol capata accente dintre cele mai grave atunci cand el este dublat de o agresiune fizica, la propriu, aplicata unui cetatean, intr-o tara in care violatorul este nu doar oaspete ci si concurent un lupta castigului unui trai decent.

Iata ca acum, urmarie unui viol produs de un român de etnie rroma sunt extrem de grave. Un om este in coma. O tara ( Italia) este pusa in situatia sa se apere iar o alta este condamnata la nesfarsite dezbateri pe tema asumarii gesturilor facute de un cetean de-al sau, care este de etnie rroma. In ultima chestiune este cat se poate de clar ca trebuie actionat cu intelepciune pentru a aplana un conflict ( fie el si la nivelul principiilor) intre etnii si pentru a stopa o atitudine vadit discriminanta cu privire la situatia minoritatilor in tara si in afara ei.