Este greu de imaginat o nunta fara lumanari! Lumanarile sporesc starea de spirit, o fac mai intima, mai romantica, indiferent unde are loc ceremonia. Stralucirea delicata a lumanarii confera o aura de solemnitate si aduce un plus de semnificatie intr-o eveniment atat de impunator cum este nunta religioasa. Prin contrast, lumanarile pot genera o atmosfera degajata in cadrul unei nunti casual.

Lumanarile de nunta sunt folosite pentru a simboliza noua familie care se formeaza in timpul ceremoniei. Recent, acestea au inceput sa fie utilizate din ce in ce mai des si in cadrul ceremoniilor organizate pe continentul american. Purtand denumirea de „lumanari ale unitatii” acestea simbolizeaza mireasa si mirele. De obicei aceste lumanari sunt plasate in fata altarului intr-o zona retrasa pentru a nu incurca nuntasii dar accesibila viitorului cuplu.

O practica frecventa o reprezinta aprinderea acestora lumanari, inainte de eveniment, de catre una dintre mama miresei sau a mirelui. Alteori se prefera ca insisi ei sa aprinda lumanarile in timpul ceremoniei, deseori adaugand cateva comentarii cu privire la semnificatia lumanarilor unitatii. Pentru a se asigura ca niciun eveniment neplacut nu va intrerupe ceremonia se obisnuieste ca lumanarile unitatii sa aiba si rezerva. Astfel, in situatia in care se consuma prea mult din lumanarea initiala aceasta este inlocuita asigurand integritatea fizica (a degetelor) cat si vestimentara a mirilor fara a afecta simbolismul ceremoniei.

Complementar utilizarii lumanarilor unitatii, in America a luat amploare fenomenul lumanarilor comemorative. Aceste lumanari ii reprezinta pe cei apropiati mirelui si miresei care nu mai sunt in viata. De obicei fiecare lumanare comemorativa are un aspect unic, asa cum fiecare persoana pe care o reprezinta si-a adus intr-un mod aparte contributia in viata noului cuplu. In mod similar lumanarilor unitatii, se practica ca, in timpul ceremoniei, cei trecuti in nefiinta sa fie evocati de catre mirese si/sau mireasa.

Lumanarile nu se regasesc doar in cadrul ceremoniilor religioase. Acestea sunt utilizate cu mare succes si in cadrul petrecerii, de multe ori completate de aranjamente florale. Fie ca se apeleaza la lumanari albe (una din cele mai populare alegeri in randul mirilor) sau la cele colorate, acestea isi aduc aportul la crearea unei atmosfere de vis.

Desi lumanarile sunt incontestabil o traditie frumoasa, este important sa nu se omita masurile de siguranta atunci cand organizatorii hotarasc zonele in care sa amplaseze lumanarile aprinse. In situatia in care locatia este una in aer liber, la cort, trebuie sa se asigure protectia flacarilor de brize de aer. Este obligatoriu sa se acorde o atentie deosebita la plasarea obiectelor de decor in jurul lumanarilor pentru a se evita contactul accidental cu flacarile acestora. De asemenea, atunci cand decorati lumanarile nu asezati panglici sau alte elemente inflamabile in apropierea flacarii. Asigurati-va ca nicio lumanare nu este la indemana copiilor.