Asa cum bine stiti, alternativele „standard” sunt cinci la numar, respectiv aurul alb, aurul galben, titanul, argintul si platina. Pentru a va forma o idee cuprinzatoare asupra acestor variante, ne-am gandit sa va oferim o descriere succinta a fiecarui metal pretios in parte, transformand articolul de fata intr-un ghid util pentru cuplurile de indragostiti.
Aurul alb, regal si plin de simplitate. Din punct de vedere coloristic, aurul alb este asemanator cu platina, a sa nuanta fiind mai putin metalizata. Gasim numeroase modele de verighete din aur alb in magazinele de profil, insa mai mult ca sigur ele vor fi putin mai scumpe decat cele sculptate in aur galben.
Motivul este unul usor de intuit, avand in vedere faptul ca aurul alb ia nastere din combinarea traditionalului aur galben cu alte suporturi pretioase, precum paladiul si argintul. Acestea sunt responsabile pentru nuanta pura pe care o capata aliajul la final. Mai mult decat atat, pentru un plus de duritate bijutierii folosesc din plin metoda rodierii, respectiv galvanizarea cu rodiu – metal deosebit de scump, care se aplica pe aliajul de aur si argint / paladiu pentru a-i oferi inelului o stralucire aparte, dar si un plus de duritate.
Aurul galben, traditional si elegant. Cuplurile care doresc sa pastreze traditiile din strabuni vor alege sa isi decoreze inelarele cu verighete din aur galben, iar cele care apartin publicului cosmpolit vor alege modelele confectionate din aur galben, dar din categoria acelora obtinute prin aliajul cu alte suporturi pretioase ( argint, cupru sau zinc).
In momentul de fata, printre cele mai solicitate verighete se regasesc acelea compuse din mai multe nuante de aur, un mix intre panglicile de aur galben, rose si alb. Aceasta combinatie nu doar ca este una placuta din punct de vedere vizual pentru persoanele ceva mai excentrice, insa devine un substituent ideal pentru cuplurile care nu isi permit sa isi innobileze verighetele cu o sumedenie de diamante.
Platina, un metal pretios durabil. Fiind un suport pretios mult mai scump decat aurul prin prisma duritatii sale, platina nu se gaseste in topul preferintelor urbane. Conform acestui articol, desi platina este prea putin raspandita in lumea bijuteriilor, ea ramane un metal care atarna foarte greu pe cantar, dar care este si foarte putin predispus zgarieturilor.
Din aceeasi familie face parte si paladiul, metalul pe care l-am amintit in componenta aurului alb. Desi nu ofera aceeasi nuanta cristalina, paladiul beneficiaza de acelasi luciu caracteristic si de aceeasi duritate precum platina.
Titaniul, un nou colos in lumea accesoriilor. Un metal 100% hipoalergic, usor de prelucrat, insa foarte durabil in timp. Acestea ar fi insusirile prin intermediul carora se diferentiaza titanul, alaturi de nuanta sa gri – argintata. Spre deosebire de platina, titaniul nu este la fel de greu, ceea ce ii ofera inca de la bun inceput o oarecare accesibilitate. In plus, maestrii bijutieri ofera cuplurilor de miri posibilitatea de a alege multiple culori iridescente pentru inelele lor.
Argintul, un punct de reper pentru cuplurile care au un buget limitat. Cel mai consistent avantaj al argintului ramane pretul accesibil, insa acesta este repede estompat de rezistenta diminuata pe care o infatiseaza bijuteriile din argint pentru o perioada indelungata de timp. Porivit pentru bijuteriile citadine, argintul nu este tocmai recomandat in realizarea verighetelor pentru ca isi pierde repede luciul, ajungand sa se innegreasca sau sa se toceasca.
Ce mai discuta lumea pe aici