Deşi românii sunt printre cei mai mari consumatori de televiziune din Europa, rar se întâmplă să dai peste un program bun la televizor.

În zilele noastre, pe lângă faptul că nu putem vorbi despre programe la care să te uiţi cu plăcere, ne lovim şi de televiziunile de partid, care se folosesc de formatori de opinie pentru o manipulare crasă a populaţiei. Bineînţeles, nicăieri în lume nu o să găsim televiziune care să nu simpatizeze cu o grupare politică sau alta, dar acolo totul se face mai subtil, fără atacuri şi insulte, nicidecum cum e la noi, de exemplu cuplul Gâdea-Ponta, care zici că fac emisiunea împreună şi par că o să îmbătrânească încercând să dezlege misterele referendumului. Apropo de asta, în perioada referendumului, la Sinteza Zilei când nu era invitat Ponta, era Antonescu şi viceversa. De asemenea, la B1 Turcescu şi Cristoiu luptau eroic pentru eroul statului, Traian Băsescu. La Realitatea, apărea Dinescu şi înjura ca un descreierat, fiind atenţionat la fiecare 2 fraze. Alături de el, Boureanu, Pora împreună cu mai mulţi pseudo-intelectuali se ceartă în fiecare seară. Sunt multe personaje care iau parte la acest circ mediatic şi nu am cum să-i enumăr pe toţi.

Să trecem mai departe la divertisment. În afara emisiunilor cumpărate de la străini, precum X Factor, Românii au talent, Master Chef sau Vocea României, putem viziona Roata Norocului, Schimb de mame, Happy Hour cu Măruţă şi Pepe, Cireaşa de pe tort sau Acces Direct – pentru investigaţiile Simonei Gherghe, iar dacă te interesează ce fac aşa-zisele vedete, poţi urmări oricând Cancan Tv la Kanal D. Cu alte cuvinte, emisiunile autohtone sunt praf. Ce ai avea de văzut la o emisiune prezentată de Vârciu sau Viorica din Clejani, în afară de o tentativă de umor ieftin şi de cele mai multe ori plictisitor?

Naţional Tv a devenit probabil cel mai plictisitor post de televiziune. Pe grila de programe se află reluări ale Grupului Vouă, care nu mai practică umor de calitate de ani de zile, iar în rest filme indiene. Singurii care mai vizionează acest post sunt cei de la CNA, fiind obligaţi să supravegheze emisiunile. “Nu mai suport! Pur şi simplu mă scot din minţi indienii care dansează din 3 în 3 minute printre elefanţi şi rufe spălate în râu.”, a declarat pentru binepa.ro, V.I. – angajat CNA.

“Asta se cere.” – nu! Asta se oferă. Şi singurul motiv pentru care aceste emisiuni penibile fac rating este că nu sunt alternative. Foarte uşor, această replică poate fi luată ca o insultă la adresa telespectatorilor. Nu telespectatorii sunt cei care decid ce se difuzează la tv, ci televiziunile. Iar dacă în toţi aceşti ani s-au difuzat mizerii pe micile ecrane, oamenii au fost obişnuiţi cu acest gen de emisiuni.

De filme nu avem cum să vorbim, deoarece acestea sunt vechi şi reluate la câteva luni.

Sport. Grupul Rcs&Rds aproape că a monopolizat transmisiunea principalelor evenimente sportive, investind sute de milioane de euro numai pentru transmiterea meciurilor de fotbal. Despre emisiunile sportive am scris într-un articol recent şi nu mai reiau.

Aşadar, să vorbim şi despre cifre. Pe primul loc în preferinţele românilor, ca de fiecare dată în ultimii ani, râmâne Pro Tv, cu un rating mediu de 2.6% şi 6,1% în prime time, urmat de Antena 1 – 2.4% mediu, 4,7% prime time şi Antena 3 – 1,7% mediu, 3.5% prime time.

n.r. – acest articol este un pamflet, însă cifrele sunt reale, conform Kantar Media.