Diagnosticarea cu cancer la plamani se bazeaza pe evaluarea istoriei medicale a pacientului, daca acesta este sau a fost fumator, daca a fost expus la substante carcinogene si istoria familiei. Un examen fizic este realizat alaturi de investigatii cu raze X la plamani. O tomografie computerizata a pieptului este facuta pentru a confirma prezenta unor mase de natura suspicioase.

Sputa, un rezultat al expectoratiei din plamani, poate fi analizata pentru a verifica prezenta celulelor canceroase. Pentru a fi confirmata prezenta cancerului pulmonar, doctorul va realiza o biopsie. Pe de o parte un tub cu o camera se insereaza prin traheee (bronhoscopie – explorarea vizuala a cailor respiratorii). Apoi un ac va trece prin piept pentru a preleva o monstra de tesut din tumoare sau din lichidul ce inconjura plamani. O alta tehnica in cazul biopsiei presupune deschiderea chirurgicala a pieptului. Pozitia tumorii si starea generala a pacientul vor determina maniera de realizare a biopsiei.

Daca sunt prezente tumori, locatia lor va fi gasita prin diferite tipuri de biospie precum si printr-o toracoscopiei, ori printr-o procedura chirurgicala in care plamanul este dezumflat si examinat, ori printr-o mediastinoscopie, o incizie mica in fata gatului prin care noduril limfatice sunt inlaturate pentru a fi examinate.

Medicina orientala diagnosticheaza starea plamanilor observand si analizand regiunea corespunzatoare plamanilor, de la nivelul fetei. Plamanii slabi si subactivi, precum si tuberculoza este indicata de obraji palizi. Persoana de obicei sufera de o circulatie slaba, o respiratie dificila, avand muschi slabidezvoltati ai pieptului, umeri incordati si o postura molesita ori o tendinta de anemie sau de supragreutate.

In timp, aceasta conditie a plamanilor pot cauza pleurezie, emfizem, astm sau posibil cancer pulmonar. Acest timp de afectiune a plamanilor este un rezultat al consumului excesiv de grasimi solide, in special oua si branza, cat si alimente sarate, uscate sau coapte ce determina un consum excesiv de lichid.